Dosyalar
Hz. Peygamber ve Çocuk
 

Kerîm Olmak



"Kerîm" Allah'ın isimlerinden. Akla gelen bütün iyilik ve güzellikleri kapsayan bir kavram. Asalet, cömertlik, efendilik, seçkin ahlaklılık diye anlatabileceğimiz bir üst değer. Kerim olan, kime ne verdiğine aldırmayan, kendisinden isteyenleri boş çevirmeyen, kendisine sığınanları terk etmeyen, bir yanlışlık gördüğünde onu açığa vurmadan düzelten, bir iyilik yapıldığında karşılığını veren, kötülükleri gizleyen vs. biridir.

Varlıklı, güçlü, iktidar sahibi, yetkili olan ve her türlü imkânı geniş olup da “kerim” sıfatının eksikliği yüzünden bunu ilişkilerine yansıtamayan düşük tabiatlı kişinin toplum nazarında ve gerçekte hiçbir değeri yoktur.

İşte bu alıntılarla bugünkü Esma-i Hüsna dersimizi yaparken derse -biraz- geç kalan iki arkadaşımız girdi kapıdan. "Gördünüz ya kerim ismiyle müşerref olanlar geldi" deyiverdim hiç düşünmeden. Hem o anda hem de daha sonra bilhassa teşekkürler ettiler. Neden bu kadar mütehassis olmuşlardı? Ne olur sanki karakterlerimizdeki hayırlara işaret eden iltifatlar yapabilsek birbirimize?

Kendisine "buyurun beyefendi" denildiğinde bu hitabın ona yapılamayacağını düşünerek arkasına dönüp "acaba kime dediler" diye aranan bir Müslüman neye işaret etmektedir?

Yine bugün Esma-i Hüsna dersine hazırlanırken tanıştığım birisini de tanışmanın hemen arkasından bu isimle ilgili notlarla karşılaşınca zihnimde "kerim" olarak kodlayıverdim. Bu ve benzeri hayra yormaya, hayır isnad etmeye, hayırla vasıflandırmaya gayret ettikçe göreceksiniz ki insanlarda zahir olana ilaveten saklı bulunan daha nice hayırlar ortaya çıkacak. Çünkü her insan kendisinden beklenen, kendisine yakıştırılan ahlakı ortaya koyar önünde sonunda.

Efendimiz de öyle yapmaz mıydı? İsimlerin, sıfatların uygunsuz olanlarını değiştirir, sürçerek büyük günah işleyenlerin içlerinde bulunan Allah ve Peygamber sevgisine işaret eder, rüyaları hep hayra yorar, uğursuzluğu reddeder, tefe'ülü desteklerdi. O’nu andığımızda dilimizden düşmeyen "Rasûl-i Ekrem" (en kerim elçi) ifadesi de O’nda keremin nasıl ete kemiğe büründüğünü göstermek için O’na isim olmuştur.