Dosyalar
Hz. Peygamber ve Çocuk
 

Zaytuna Enstitüsü'nden Imam Zaid Shakir Sonpeygamber.info'ya Konuştu

18 Aralık 2009 Cuma Sonpeygamber.info / Röportajlar


ImageAmerika'da önemli eğitim programları ve etkinliklerle adını duyuran Zaytuna Enstitüsü imamlarından İmam Zaid Shakir, sonpeygamber.info'nun sorularını cevapladı. Batı'nın tanıdığı en etkili imamlardan biri olan İmam Zaid özellikle gençlere yönelik eğitim programları hazırlayan Zaytuna Enstitüsü örneğinden yola çıkarak modern dünyada gençlerle nasıl bir iletişim ortamı inşa ettiklerini anlattı. İmam Zaid ayrıca gelenekle din arasındaki ince bir ayrıma işaret etti. 

 

Amerika'da önemli eğitim programları ve etkinliklerle adını duyuran Zaytuna Enstitüsü imamlarından İmam Zaid Shakir, sonpeygamber.info'nun sorularını cevapladı. Batı'nın tanıdığı en etkili imamlardan biri olan İmam Zaid özellikle gençlere yönelik eğitim programları hazırlayan Zaytuna Enstitüsü örneğinden yola çıkarak modern dünyada gençlerle nasıl bir iletişim ortamı inşa ettiklerini anlattı. İmam Zaid ayrıca gelenekle din arasındaki ince bir ayrıma işaret etti. 

IMAM ZAID SHAKIR - ZAYTUNA ENSTİTÜSÜ

Sonpeygamber.info: Zaytuna örneğinden yola çıkarak modern çağda gençleri dine çekebilmenin kilit noktası nedir?

Dinin öğretilerini ele alan ve bunu insanların hayatlarıyla ve günlük meseleleriyle bağdaştıran güncel bir mesajınız olması gerekmekte. Elhamdülillah, burada birçok genç insanımız var, dini merak ediyorlar çünkü dünyevi sözlerdeki boşluğu görüyorlar. Genel olarak konuşmak gerekirse solun başarısızlığını gördüler, sağın istismarındaki ve ihanetindeki aşırılıkları da gördüler ve bu yüzden bağlantı kurdukları ve hayatlarında bir anlam teşkil eden dini algılayış biçimleri bakımından farklı olmak istiyorlar. Bu nedenle onlara bunu sağlayan bir mesaj vermeye çalışıyoruz.

Sonpeygamber.info: Peki bu süreçte hangi yöntemleri kullanıyorsunuz?

İnterneti, yayınları, mevcut kayıtları kullanmaya çalışıyoruz, bence sorun sadece bunların kullanılması, çünkü teknolojiye erişimimiz var, geniş kitlelere mesajlarımızı yayınlama kabiliyetine sahibiz, kelimenin tam anlamıyla gerçek zamanlı olarak tüm dünyayla temas kurma yetisine sahibiz. Bu nedenle bundan yararlanmamız gerekiyor. Bu nedenle benim yaptığım bir şey aylık web yayını. Dünyanın farklı yerlerinden katılımcılarımız var, genelde Kuzey Amerika'dan katılıyorlar ve bazıları da Kuzey Amerika'nın dışından. Yani her türlü şey var, canlı bir web yayını olduğu için, modern teknolojilerle yapabileceğimiz her türlü şey mevcut. Sorun sadece bunları kullanabilmek. Diğer insanlar internet aracılığıyla sosyal bir ağ oluşturuyorlar, bu yüzden Müslümanlar da aynısını yapmalılar. Özellikle, birçok genç insan olduğunda bu onların ilk erişimleri oluyor. Bizim dönemimizde dünyayla ilgili bilgiye erişmek için kullandığımız ilk yol gazeteydi. Dışarı çıkıp küçük gazetelerimizi veya okuduğumuz şey neyse onları alırdık. Ama şimdi insanlar internete bağlanıyorlar ve böylece bu genç insanların neredeyse en önemli dünyayla temas kurma biçimleri bu oluyor, bu nedenle bundan faydalanmalıyız.

Sonpeygamber.info: Amerika gibi çok kültürlü bir toplumda, geleneği dinden ayırmak bazen zor olmuyor mu?

Herkesin temelde aynı kültüre sahip olduğu ve mesela herkesin Hanefi olduğu ve İslam dininin aynı şekilde algılandığı Türkiye gibi bir kültürün içerisindeyseniz, bence bu işleri daha da zorlaştırıyor. Böyle yerlerde insanların yerel kültür ile İslam'ı bağdaştırmaları kolay oluyor, çünkü tek bir kültürel ve dinsel görünüm var. Çok kültürlü bir atmosferde ise, Türk Müslümanlar, Suudi Arap Müslümanlar, Mısırlılar, Suriyeliler, Iraklılar, Cezayirliler, Faslılar, Nijeryalılar, Malezyalılar, Pakistanlılar, Bengalliler, Hintliler var. Herkesin farklı bir kültürel gerçekliği var, bu nedenle karşılaştırma ve ayırım yapmaya başlayıp şöyle diyebilirsiniz "işte bu yerel kültür, oysa bu İslam." Tek bir kültür içinde yaşadığınızda, hangisinin kültür hangisinin İslam dini olduğunu söylemek zor. Fakat çok farklı kültürel yansımalara sahip olduğunuzda, şu tür ifadelerle karşılaşılabiliyor " - Neden farklı giyinmişler? "Aaa, bu onların kültürü, bu İslam değil. Mesela Pakistan'ı ele alacak olursak, orada yetişmiş bir insan "şalvarın" Müslüman giysisi olduğunu düşünebilir, çünkü Pakistan'da herkes Müslüman ve bu herkesin giyiniş biçimi. Ama Amerika'da sadece Pakistanlı Müslümanlar böyle giyinmekte, Arap Müslümanlar başka türlü giyiniyor ve Afrikalı Müslümanlar başka türlü giyiniyor. Öyleyse, bu tür giyim tarzları İslam ile ilgili değildir. İslam dinini temsil eden tarz bol giysiler giymektir. Tüm bu kültürel yansımalar arasında ortak bir payda mevcut ve bu da Pakistanlı gibi, bir Arap gibi veya bir Afrikalı gibi giyinmek zorunda olmamam. Yapmam gereken tek şey bol giysiler giymem. Yani bir anlamda çok kültürlü bir çevrede İslam dinine ait kültürel şekilleri ayırt etmek daha kolay oluyor.