Dosyalar
Hz. Peygamber ve Çocuk
 

6. Hadis ve Siret Araştırmaları Ödülleri Sahiplerini Buldu

13 Nisan 2015 Pazartesi Akademik / Hadis ve Siyer Ödülleri


 

Meridyen Derneği'nin Sonpeygamber.info Projesi kapsamında bu yıl altıncısını düzenlediği Hadis ve Siret Araştırmaları Ödül Töreni, 12 Nisan 2015 Pazar akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirildi.

Tören, Meridyen Derneği ve Sonpeygamber.info’nun projelerini anlatan tanıtım filmi ile açıldı. Daha sonra Meridyen Derneği Başkanı Saliha Büyükdeniz bir selamlama konuşması yaptı. Bu konuşmanın ardından Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu sahneye davet edildi.

Davutoğlu konuşmasında, “O’nun takipçisi olmak, O’nun ayak izlerinin takipçisi olmak, O’nun ayak izlerinin tozunun toprağı olmak hepimize en büyük şereftir. Bundan daha büyük bir şeref olamaz. İnsanlık tarihi içinde Hz. Peygamber’in özel konumu ve biz Müslümanlar O’nun zaten ilahi vahiyle âlemlere rahmet olarak geldiğine inanmış bizler için, çok özel olan konumunu, insanlık tarihi açısından yeniden ele almakta fayda var. Biz, buna iman ediyoruz. Ama bu imanımızın ötesinde de insanlık tarihinin objektif verileri açısından bakıldığında ister Hz. Peygamber’e inanmış olsun, ister inanmamış olsun, her kim olursa olsun, insanlık tarihini şöyle objektif bir şekilde gözden geçirdiğinde Hz. Peygamber’i bütün bu tarih içinde özgün kılan, farklı kılan bir özelliği hemen fark eder. İnsanlık tarihi teori ile pratik, ideal ile realite arasındaki gerilimin düşünsel ve siyasi, sosyal ve ekonomik anlamda yaşandığı uzun asırların tartışması üzerine inşa edilen bir niteliğe sahiptir” diyerek önemli vurgularda bulundu.

Son yıllarda artış gösteren İslamofobi kaynaklı provokasyonlardan da bahseden Başbakan Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "İslamofobi dediğimiz şey, aslında bütün bu cahiliye adetlerine karşı Hz. Peygamber’in inşa ettiği ben idrakinin bugün tam da ihtiyaç hissedildiği bir dönemde hâkim düzenlerin, anlayışların, oryantalist yaklaşımların kendi egemen dünyalarını korumak için Hz. Peygamber’e dönük olarak bir algı operasyonuyla yanlış tanıtma çabasının ürünüdür."

Başbakan Davutoğlu’nun konuşmasının ardından ödül törenine geçildi. Ödülleri takdim etmek üzere, Ahmet Davutoğlu ile birlikte eşi Sare Davutoğlu da sahneye davet edildi.

Bu yıl da yoğun ilgiyle karşılanan yarışmaya katılan akademik makale ve tezler, Prof. Dr. Mustafa Fayda, Prof. Dr. Adnan Demircan, Prof. Dr. Ali Akyüz, Prof. Dr. Zekeriya Güler ve Prof. Dr. Tahsin Görgün gibi alanlarında otorite isimlerden oluşan bir jüri heyeti tarafından değerlendirmeye tabi tutuldu.

Yapılan değerlendirmeler sonucu, Hadis ve Siret Araştırmaları Yarışması’nın bu yılki makale ödülüne “Bir Tadil Terimi Olarak ‘Sâhibu Sünne’nin Kullanım Formları ve Anlam Seyri Üzerine Bir İnceleme” başlıklı makalesiyle Sezai Engin layık görüldü. “Bostanzâde Yahya Efendi ve Gül-i Sadberg'i” başlıklı yüksek lisans teziyle Özlem Demir ise yüksek lisans teşvik ödülünün sahibi oldu. Yarışmanın yüksek lisans dalında birincilik ödülüne layık görülen isim, “Hanefi ve Şafii Fıkıh Kitaplarındaki Za'fı Şiddetli Rivayetler” başlıklı yüksek lisans tezi ile Fatma Betül Altıntaş oldu. Doktora dalında ise ödül iki isme birden verildi. “Müşterek Ravi Teorisi ve Tenkidi” başlıklı doktora tezi ile Dr. Fatma Kızıl, “Sahabe Bilgisinin Tespiti” başlıklı doktora tezi ile de Dr. Mahmut Yazıcı ödüle layık görülen isimlerdi.

Geçtiğimiz yıllarda Prof. Dr. Yaşar Kandemir, Prof. Dr. İsmail Lütfi Çakan, merhum Prof. Dr.  İbrahim Canan, Emin Saraç ve Prof. Dr. Mustafa Fayda'nın layık görüldüğü, hayatını Hz. Peygamber’i anlatmaya adamış kimselere vefa duygularını dile getirmek amacıyla takdim edilen Onur Ödülü'nün bu yılki sahibi, 2014’ten itibaren İslam Araştırmaları Merkezi’nin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Raşit Küçük oldu. Küçük’e ödülünü takdim ettikten sonra kısa bir konuşma yapan Davutoğlu, Prof. Dr. Raşit Küçük’ün ilmiyle hayatını birleştiren nadir bilim adamlarından olduğunu belirterek, "Raşit Küçük hocamız hadis ahlakıyla yaşadı ve öğrendiği her hadisi, biz şahidiz ki hayatına uyguladı ve hiçbir zaman biz kendisinde Hz. Peygamber’in zarafeti, nezaketi, hayâsı dışında bir şey görmedik. Allah razı olsun" şeklinde konuştu.

Hadis ve Sîret Ödülleri kapsamında bu yıl ilk defa takdim edilen Meridyen Özel Ödülü, gerek ilmî araştırmaları, gerekse Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde hadis çalışmalarına verdiği önem ve destek dolayısıyla, Prof. Dr. Mehmet Görmez’e  takdim edildi. Davutoğlu, ödülü takdim ettikten sonra yaptığı konuşmada, "Mehmet Görmez hocamız Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı  ve ardından Başkanı olduktan sonra da yürüyen bir sünnet ehli oldu; aynı zamanda Diyanet İşleri Başkanı olarak da dünyanın her yerinde bunu en iyi şekilde temsil etti" ifadelerini kullandı.

Ödül takdimlerinin ardından Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan Mevlid-i Şerif Merasimine geçildi. Sanat yönetmenliğini Celâleddin Çelik’in üstlendiği programda mevlid bahirlerini sırasıyla Emin Işık, Ahmed Şahin, Bekir Büyükbaş, İdris Erdem ve Ahmet Uzunoğlu okudu. Konsere iştirak eden sazende ve hanendeler ise Yavuz Akalın, Necati Çelik, Timuçin Çelikoğlu, İbrahim Suat Erbay, Selim Koytak, Rıdvan Ovalı, Yasin Öziçimi, Fırat Özkan, Derya Türkan, Fahreddin Yarkın ve Ferruh Yarkın oldu. Süleyman Çelebi’nin Vesiletü'n-Necât'ının, 1943 yılında F. Lyman McCallum tarafından yapılan İngilizce tercümesi merasim boyunca Kemal Ayyıldız tarafından seslendirildi.