Dosyalar
Hz. Peygamber ve Çocuk
 

Dünyada Ramazan

26 Temmuz 2010 Pazartesi Dosyalar / Ramazan ve Bayram


Abu Dabi'de Ramazan Etkinliği

El Mültaka tarafından düzenlenen Abu Dabi Ramazanı ve Ramazan Bayramı Abu Dabi Ulusal Sergi Merkezinde açılıyor. Merkezin tüm yedi sergi holünü kapsayan gösterim Ekim'in 13'üne kadar devam edecek ve yaklaşık 100.000 ziyaretçinin katılması bekleniyor. Açılış saatleri akşam saat 20.00'den sabah saat 03.00 arasındadır. 


Fransa'da Dayanışma Dolu Bir Ramazan 

Fransa'da Ramazan, dayanışma ve kardeşlik ile doludur. Saint Denis'teki Müslüman Kuruluşlar Birliği Genel Sekreteri Muhammed Haniş "Müslümanlar Ramazan boyunca Fransa'daki ve Fransa dışındaki ihtiyaç sahibi Müslümanlara yardım etmek için birbirleriyle yarışıyorlar" dedi. Dükkanlar camilerin hazırladığı iftar yemekleri için süt ve hurma dağıtırlarken, kasaplar ise helal et bağışı yapıyorlar. Hanish devamla "Dernekler de camide Teravih namazından sonra fakir ve ihtiyaç sahipleri için para topluyorlar" dedi.

Aubervilliers şehrinde helal et dükkanı sahibi Tohami, Ramazanın hayır yapma ayı olduğunu söyledi.

Fransız Müslümanlar fakirlere gıda yardımının Ramazanın dayanışma ruhunun esası olduğunu söylüyorlar. Kutsal oruç ayında Fransa'daki camiler evsizler için kapılarını açarak iftar yemeklerini paylaşıyorlar.

Müslümanların yoğun olduğu banliyölerin her tarafı onları fakirlere bağışta bulunmaya çağıran posterlerle dolu. "Tanrı'yı sev, fakirlere yardım et" ve "Ramazan'da ihtiyaç sahiplerine bağış yapın" ifadeli posterler caddeleri ve dükkânları renklendiriyor.

Bütün bunlara rağmen, Paris'te yaşayan bir Müslüman: "Kutsal Ramazan ayının Müslüman ülkelerdeki sihirli dokunuşu Fransa'da yok, fakat bu ayı kendi hayatlarımızda özel hale getirmeye çalışıyoruz. Sokaklarda fenerler yok, son birkaç yılda kurulan bir dizi Müslüman okul haricinde okullar Ramazan ayı için özel programlar düzenlemiyor. Çocukları eğitme ve onlara Ramazanın erdemlerini ve faydalarını öğretme sorumluluğu ailelere ait. Okuldaki Müslüman çocuklar için oruç tutmak gayrimüslim arkadaşları ile onlar arasındaki zihinsel ve fiziksel gücü ortaya koyan bir onur meselesi."

Ramazan gitgide devlet okullarında daha fazla kabul görüyor ve bazı öğretmenler artık Müslüman öğrencilerin dikkatleri dağılmış bir şekilde okula gelmeleri yerine Ramazan Bayramını aileleri ile birlikte geçirmeleri fikrine alıştılar.

Müslüman nüfusun yoğun olduğu bazı ilçelerde, Ramazan görüntüsü her yere yansıyor. İftar hazırlıkları yapılırken restoranlar ve dükkanlar şeker satıyor  ve zamanı geldiğinde geleneksel Kuzey Afrika iftarı veriyorlar. Barbes, Belleville ve Saint Denis gibi bölgelerde geleneksel çorba, harira ve tajine yemekleri veriliyor. Süpermarketler ise bu soruna finansal anlamda faydalı bir çözüm bulmuş görünüyorlar ve Müslüman topluluğun "özgünlük" dediği hususu hesaba katarak kendi marketlerinde oluşturduklar fuar benzeri alanda helal gıdalar, tatlılar ve İslamî kitaplar satıyorlar.


Kanadalı Müslümanları Birleştiren Ramazan Sepetleri

Kanadalı Müslümanlar, cemaat içerisinde birliği ve ilişkileri geliştirmek için ihtiyaç sahiplerine ve düşük gelirli ailelere gönüllü olarak yiyecek sepetleri götürerek oruç ayı Ramazanın ruhunu yaygınlaştırıyorlar.

Pakistan asıllı Samina Uddin evinin garajında yiyecek kutularını dizerken Montreal Gazette'ye yaptığı açıklamada, "Bu yıl 300 yiyecek sepeti hazırlamayı hedefliyoruz." dedi. 14 yıldan bu yana küçük Dollard-des-Ormeaux kasabasında yaşayan Uddin ve gönüllü bir grup, şafaktan günbatımına kadar orucun tutulduğu ay boyunca fakirlere yiyecek sepetleri dağıtıyor. Bu yolla ihtiyaç sahipleri güney Quebec eyaletindeki Montreal şehrinin her yanında Müslüman cemaatten erzak ve bağış yardımı alıyor.

Uddin, "Bu bir cemaat olayı, buraya geldiğinizde kendiniz görmelisiniz." dedi. "Genç-yaşlı herkes görev alıyor ve güçleri yettiğince bu işe katılıyorlar. Bağışladıkları her ne olursa olsun bundan mutluluk duyuyorlar, bu da benim hoşuma gidiyor."

16 yaşındaki lise öğrencisi Sarah Khan proje konusunda çok istekli. Sarah, "Bunun iyi bir amaca hizmet ettiğini düşünüyorum, çünkü herkes bizim kadar ayrıcalıklı değil" diye konuşuyor. "Evimizde birçok yemek seçeneği var. Oysa bu insanların seçim yapacak yemekleri yok. Onların da herkes gibi gerekli temel ihtiyaçlarının karşılandığını bilmek bana kendimi iyi hissettiriyor."


İsveç'te Ramazanın İzlerini Bulmak

Ramazanın ilk işareti, kutsal ay boyunca Stockholm metrosunda üzerinde bir cami resmi bulunan Müslümanlara çokça cep telefonu melodisi sunan bir reklamdı. Kısa bir metro yolculuğu sizi Stockholm'deki tek görkemli cami olan etkileyici Şeyh Zaid Camii'ne götürüyor.

Eşsiz kubbesi ve hilal şeklindeki minaresiyle bu cami etnik tayfın her köşesinden Müslümanların buluşma noktası. Camiye girildiğinde dikkati çeken ilk şey Arapça ve İsveççe yazılmış ve kuşe kağıda basılmış bir dizi hicri takvimdir. Diğer dikkat çeken şey ise mümkün olduğunca erken bir vakitte ihtiyaç sahiplerine ve fakirlere zekatların ödenmesi için inananları teşvik eden Kur'an ayetleri ve hadislerdir.

Müslümanlar oruçlarını hurma ve süt ile açtıktan sonra akşam namazı için bir araya geliyorlar. Daha sonra iftar yemeğini bir aile ortamında yemek için caminin restoranına yöneliyorlar.

Şeyh Zaid Camii İsveç'teki temel İslamî merkez konumundadır ve Müslümanların adına yetkililerle birlikte hareket etmektedir. Başbakan Fredrik Reinfeldt yerel Nerikes Allehanda gazetesinde yayınlanan Hz. Muhammed (sav) karşıtı karikatürün yol açtığı krizi yatıştırmak için bu ayın başında Müslüman liderlerle bir toplantı yapmak üzere camiyi ziyaret etmişti.

Söz konusu kriz Müslümanlarla ilişkiler hakkında şu ana kadar medyada benzeri görülmemiş birkaç yayın yapılmasına ve liselerin seçmeli İslam dersleri koymasına sebep olmuştur ve bütün bunlar birçok İsveçlinin İslam hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarını sağlamıştır. "İslam burada yavaş fakat emin adımlarla yayılıyor."